Tweetalig MBO

MBO Amersfoort biedt sinds 2018 als enige van Nederland de opleidingen Onderwijsassistent en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker in het Engels aan. Wij spreken met Ester van Dam, docent en coördinator van Tweetalig MBO op de School voor Welzijn.
 

Hoi Ester, wat fijn dat je met ons wilde spreken. Ik ben wel benieuwd, hoe ziet zo’n TMBO opleiding er precies uit?
De tweetalige opleiding biedt onderwijs in het Nederlands én Engels. Onze tweetalige opleidingen onderwijsassistent en gespecialiseerd pedagogisch medewerker komen qua lesinhoud overeen met de reguliere opleidingen. Het grote verschil zit erin dat je aan het einde van de opleiding zo’n 50% van het onderwijs in het Engels hebt gevolgd. We zijn in 2018 begonnen met een klein groepje. Schooljaar 2019 is er een volledige eerstejaars groep gestart voor TMBO.

In het eerste jaar krijg je ongeveer 30% van de lesstof in het Engels. Aan het einde van de driejarige opleiding heb je zo’n 50% van alle lesstof in het Engels gevolgd.

Het niveau Engels van deze groep ligt al snel een stuk hoger dan het niveau van de reguliere groepen. Daarom doen de TMBO studenten na 1,5 jaar hun Centraal examen Engels in plaats van in het 3e jaar.
Vanaf het tweede jaar volgen ze het Engelstalige programma Cambridge English om in jaar 3 een Cambridge English examen af te leggen. Omdat Cambridge English een internationaal bewijs is van jouw niveau van Engels, vinden we dit een erg belangrijk onderdeel van de opleiding naast het ‘gewone’ Engels examen.
Tijdens de opleiding heb je verschillende stageperiodes, waarvan je een periode kiest om stage te lopen op een tweetalige basisschool of kinderdagverblijf. Tijdens deze stageperiode kun je heel mooi de opgedane kennis en vaardigheden in de tweetalige praktijk brengen.

Wat zijn de voordelen van deze opleiding?
Binnen het beroep van Onderwijsassistent en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker zijn er veranderingen op de arbeidsmarkt. Er is vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een pilot Tweetalig Primair Onderwijs gestart. Dit betekent dat de toekomstige arbeidsmarkt voor de Onderwijsassistent aan het veranderen is. Inmiddels loopt er ook een pilot Tweetalig voor kinderdagverblijven. Er zijn veel ouders die hun kinderen van jongs af aan tweetalig willen opvoeden. En deze groep groeit. Daar hebben scholen en kinderdagverblijven wel medewerkers voor nodig die goed Engels spreken. Met deze opleiding heb je dus als het ware een streepje voor op de rest.

Moet je aan bepaalde eisen voldoen om deze opleiding te kunnen volgen?
Het is bij ons niet zo dat je eerste je cijferlijst moet opsturen wil je deze opleiding kunnen doen. Je kunt je op de site van MBO Amersfoort gewoon direct aanmelden voor het TMBO. Wij geven wel de voorkeur aan een 7 of hoger voor Engels op je eindlijst. Wanneer dit lager is, maar je wel heel gemotiveerd bent, kun je een gesprek aanvragen waarin je een opdracht krijgt om te laten zien wat jouw niveau van Engels is. Daarnaast krijg je altijd nog een intakegesprek met een docent of coördinator als je je hebt aangemeld. Ook wanneer je een 7 of hoger hebt op je eindlijst. Dit geldt voor al onze opleidingen.

Als blijkt dat je voortgang tijdens de opleiding anders is dan je had verwacht, kun je doorstromen naar het reguliere onderwijs. Dit is ook één van onze speerpunten. Het curriculum van TMBO overlapt met het curriculum van het reguliere onderwijs. Je loopt dus geen extra achterstand op als je de overstap terug naar het regulier maakt.

Wat zijn de ervaringen van de studenten tot nu toe?
Wij merken dat de studenten enorm gemotiveerd zijn. De studenten zijn echt trots op wat ze doen en wij ook. Hun Engelse taalvaardigheid en ontwikkeling hierin groeit ontzettend snel. Daarnaast is er bij deze opleiding in het tweede jaar een optie voor buitenlandstage, ik merk dat ze dat ook heel gaaf vinden. Nu met de huidige Coronacrisis pakt dit natuurlijk anders uit.

Veel van de TMBO studenten hebben voor zichzelf een duidelijk plan voor na hun diplomering. Een grote groep wil doorstromen naar het tweetalige hbo. Sommigen willen graag in het buitenland aan de slag op een internationale school of als nanny en zo meer van de wereld zien, voordat ze verder studeren.

Kun je iets meer vertellen over die buitenlandstage?
In het tweede jaar mag je een deel van de stageperiode in het buitenland doen. Met deze buitenlandstage kun je in de praktijk werken aan je internationale- en interculturele competenties. Je maakt mee hoe het is om in een hele andere cultuur te werken en te leven.

Je leert je inleven in mensen die uit het buitenland hier naar toe komen. Die hier een studie moeten gaan volgen, werk moeten vinden en bovenal hun plek moeten gaan vinden in een totaal ander land met een totaal andere cultuur. Ik denk dat het zeker belangrijk is dat we dit meegeven in het onderwijs en de opvoeding van onze toekomstige volwassen burgers.

Nu we in de Coronacrisis zitten, zijn alle buitenlandstages gestopt. We verwachten dat onze studenten in de toekomst weer de kans krijgen om naar het buitenland te gaan. Voor het scenario waarin dit (nog) niet mogelijk is, komen er mogelijkheden voor hen om internationaal online lessen te volgen in het Engels, of course.

Een TMBO opleiding is écht een kans voor MBO studenten om hun Engels op peil te houden en te verbeteren voor de toekomstige arbeidsmarkt en eventuele doorstroom naar het hbo. Enthousiast geworden? Meld je hier gelijk aan.

Vragen? Mail naar: erdm@mboamersfoort.nl

Tweetalig MBO

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen