TMBO’ers vertrekken naar Barcelona voor buitenlandstage

Eindelijk! Het is zover. Na 1.5 jaar hun stage verplicht in Nederland te hebben gelopen, zijn er begin september negen TMBO (tweetalig-mbo) studenten van de School voor Welzijn vertrokken naar het buitenland.

Jasmijne en Janine zijn twee van die negen studenten voor wie er eindelijk een droom in vervulling gaat. Drie maanden lang zullen zij in Barcelona stagelopen op een Britse privéschool.

Om te beginnen; waarom hebben jullie in eerste instantie voor de tweetalige opleiding gekozen?

Jasmijne: ‘’Eigenlijk heb ik vooral voor de tweetalige opleiding gekozen omdat ik simpelweg beter wil worden in Engels. Ik kan al goed Engels, maar wilde het gewoon nog beter kunnen.’’

Janine: ‘’Ja voor mij geldt dat ook, maar voor mij was het ook nog een stukje uitdaging. Ik merk dat als ik niet echt geprikkeld word, dat ik het saai ga vinden. We krijgen bij de tweetalige opleiding Engels op Cambridge niveau. Dit is best wel hoog niveau dus ik wist zeker dat ik hierdoor uitgedaagd zou worden.’’

En is het wat jullie van de opleiding hadden verwacht?

Jasmijne: ‘’Ik vind het minder moeilijk dan ik had verwacht. In sommige periodes valt het ook tegen hoeveel lessen we in het Engels krijgen. Er is nu wel gezegd dat we in leerjaar drie meer lessen in het Engels krijgen, daar gaan we dus nu vanuit.’’

Janine: ‘’Klopt, maar de lessen die we in het Engels krijgen vallen niet tegen.’’

Jullie zijn nu al een week in Barcelona, volgende week begint pas jullie stage. Vermaken jullie je in de tussentijd?

Janine: ‘’Ja dat zeker, wij zijn beide geen personen die veel thuis blijven zitten, dus gaan er lekker op uit. Ook hebben we ons ingeschreven voor een taalcursus Spaans. Je zit toch in een ander land en het is dan wel netjes als je je een beetje

probeert aan te passen. Al is het nog wel lastig, in het Engels gaat het ons beter af.’’

Wat hopen jullie vooral te leren hier?

Jasmijne: ‘’Ik wil vooral leren om te gaan met verschillende culturen. Sommige dingen die ze hier in Spanje doen, doen ze in Nederland weer heel anders. Dat valt meteen op. Als ik hierna dan weer in Nederland ga stagelopen en misschien met kinderen uit andere landen ga werken, dan weet ik hoe anders dat kan zijn.’’

Wat kun je aan andere studenten meegeven die nog twijfelen?

Jasmijne: ‘’Ga gewoon de uitdaging aan. Je Engels wordt getest op een niveau waarvan je niet wist dat die bestond. Alles is nieuw en anders, van het schoolsysteem tot aan de mensen op straat. Als je niet bang bent voor iets nieuws kan ik het zeker aanraden.’’

Janine: ‘’En naast dat het een uitdaging is, is het ook gewoon heel leuk.’’

 

Wordt vervolgd…