Mantelzorg combineren met je opleiding?

Ben jij een Jonge mantelzorger?
Heb jij een gehandicapt broertje of zusje, een dementerende oma, een ouder met psychische problemen of een verslaafd gezinslid? Je bent niet de enige. Ongeveer een kwart van de jongeren in Nederland groeit op met ziekte en zorg in de thuissituatie. Zij zijn ‘jonge mantelzorger’.

Als jij thuis een familielid hebt die veel zorg nodig heeft omdat hij of zij langdurig ziek is, mag jij jezelf jonge mantelzorger noemen. Langdurig ziek zijn kan op veel verschillende manieren, zowel lichamelijk als geestelijk. Iemand met een psychische ziekte of verslaving kan net zo veel hulp nodig hebben als iemand met een lichamelijk ziekte of handicap.

Waar kan je mee te maken hebben als je jonge mantelzorger bent:

 • Meehelpen huishouden
 • Broertje/zusje naar school brengen
 • Toedienen van medicijnen
 • Meegaan naar ziekenhuis, fysiotherapie of andere hulpverleners
 • Vertalen of uitleggen
 • Overnemen financiën, administratie
 • Je zorgen maken om hoe het gaat thuis of met degene die zorg nodig heeft
 • Lichamelijke zorg zoals aankleden, douchen, insmeren
 • Naar bed helpen
 • Regelzaken
 • Overnemen van taken van je ouders of familie


Wat kan school voor je doen?
De aandacht gaat vaak uit naar het zieke familielid. Jonge mantelzorgers vinden het heel vanzelfsprekend om te helpen. Maar dat valt niet altijd mee. Wij vinden het als school belangrijk dat mantelzorg goed is te combineren met je opleiding en dat er daarnaast ruimte is om leuke dingen te doen. Daar zetten wij ons als school voor in. Hoe? Hieronder lees je meer over mantelzorg en geven we tips.

 

Mantelzorg geeft mij voldoening, ik voel me voldaan als ik bij mijn opa ben geweest.
Ibrahim is 20 jaar en zorgt voor zijn opa van 81 jaar. Dit doet hij naast zijn studie Sociaal-cultureel werker en naast zijn bijbaan in een snackbar. Voor de zorg voor zijn opa krijgt Ibrahim geen studiepunten. Wel houden we rekening met zijn afwezigheid. ‘Dat vind ik eigenlijk al genoeg. Soms mis ik 2,5 uur. Door overleg met de schoolloopbaanbegeleider (slb’er) en teamleider houdt de school hier rekening mee. Praten helpt echt!’

 

Praat erover op school
Dat je zorgt voor iemand is gewoon. Meestal gaat het goed, maar soms kan het ook zwaar zijn. Erover praten is dan belangrijk, maar dat is niet altijd makkelijk. Thuis kan of wil je er misschien niet over praten en je wil op school niet zielig of bijzonder worden gevonden. Toch is dit precies wat we je adviseren. Praten lucht op en maakt ondersteuning mogelijk. Je zal zien dat er meer kan dan je denkt.

Je kunt eerst een vriend(in) of klasgenoot vertellen over wat jou bezighoudt. Praat ook met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld met die ene docent met wie je een klik hebt. Daarnaast kun je terecht bij je Studieloopbaanbegeleider en bij de Studentendienstverlening; zij gaan vertrouwelijk met jouw verhaal om. Wil je liever iemand anoniem en buiten school spreken dan is er de kindertelefoon.

 

‘Over mantelzorg praten is niet vanzelfsprekend’
‘Studenten zeggen: “Het hoort bij onze cultuur. Het is mijn oma en ik doe het. Waarom zou ik erover moeten praten?” Teamleider Erik Korsman weet dat praten wel helpt: ‘Communiceer over je gevoel en over je leven. Dat zorgt voor persoonlijke groei. Dat heb ik ook geleerd. Vanuit mijn opvoeding heb ik niet geleerd om te praten. Maar praten is goed voor je en het helpt je.’

 

Tips

 • Deel je ervaringen. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
 • Bespreek het op school. Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
 • Geef aan als het even te veel wordt. Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Je Studieloopbaanbegeleider en Studentendienstverlening kunnen je hierbij helpen.
 • Blijf leuke dingen doen. Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
 • Zoek informatie. Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen.

 

Meer weten?