Internationalisering

Merk jij ook dat je in je eigen omgeving, werk en stage met meer verschillende culturen te maken krijgt? De wereld wordt namelijk steeds makkelijker te bereiken en daar zal jij in de toekomst ook steeds meer mee te maken krijgen.

Als Verpleegkundige in de thuiszorg krijg je bijvoorbeeld te maken met de moslim cultuur waar het gebruikelijk is om je schoenen uit te doen bij binnenkomst, een assistent die een patiënt aan de balie krijgt die niet goed Nederlands spreekt of leerlingen van een basisschool die gevlucht zijn uit een oorlogsgebied. Allemaal voorbeelden waarbij medewerkers in de Gezondheidszorg en op Welzijnsgebied mee te maken krijgen en jij dus ook!

Om je goed voor te bereiden op culturele verschillen bij het uitoefenen van het beroep, besteedt MBO Amersfoort aandacht aan internationale competenties. Dit zijn competenties waar jij je ontwikkelt op intercultureel gebied, je gaat oriënteren op internationaal gebied en op persoonlijk gebied. Vaak wordt gedacht dat deze competenties alleen in het buitenland ontwikkeld kunnen worden. Dit is echter niet het geval. In Nederland en ook in onze regio hebben we te maken met heel veel verschillende culturen. Deze competenties kan je ook in Nederland ontwikkelen.


De School voor Gezondheidszorg en School voor Welzijn stimuleren studenten om deze internationale competenties te ontwikkelen door bijvoorbeeld in het vak Burgerschap in te gaan op verschillende culturen. Er worden online projecten opgezet met onder andere Zuid-Afrika en Curaçao om je samen te laten werken met andere culturen en van elkaar te leren.

Voor twee opleidingen bestaat de variant van tweetalig onderwijs waarbij het onderwijs (gedeeltelijk) in het Engels gegeven wordt en er ook extra nadruk ligt op deze internationale competenties. Natuurlijk willen we ook heel graag dat je ervaring opdoet in het buitenland. Er komen steeds meer mogelijkheden om iedereen deze kans te bieden. Het is echter bij de regulieren opleidingen geen verplichting om naar het buitenland te gaan.

 

Als je vragen hebt over internationale competenties en buitenlandse activiteiten kan je contact opnemen met de service desk internationalisering (SDI) of met de ambassadeur voor internationalisering van School voor Gezondheidszorg en School voor Welzijn. Meer informatie is ook te verkrijgen in handleiding buitenlandstage.