Selma: “We moeten dankbaar zijn voor het geluk dat we nu in handen hebben”

Woensdag 13 april rond de klokslag van 12:30 uur kwam er een instroom van ruim 100 studenten richting Leerhotel Het Klooster voor de bijzondere gastcollege Gelukskunde van Mirjam Spitholt. Het gastcollege werd gegeven in een speciale ruimte, namelijk in de prachtige kerkzaal. Hier luisterden de studenten aandachtig naar de definitie van geluk en hoe je dit kunt herkennen.

Wie wil er nou niet gelukkig zijn?

“Wie weet al heel goed wat hij/zij later wilt worden”? Veel studenten keken haar vragend aan of knikten volmondig ja. “Verpleegkundige, Pedagogisch medewerker, in de zorg”, werd veel geroepen. Heel goed dat de studenten aangaven welk beroep zij willen doen echter doelde de gelukspecialist op iets anders. “Jullie willen, nu maar ook later, allemaal gelukkig zijn toch”? En zo wist Mirjam meteen de aandacht van de studenten te trekken.

Herkenningssituaties

Mooi om te zien dat veel studenten zich herkennen in veelgenoemde situaties. Spitholt laat de studenten kennismaken met boosdoener Karel (het stemmetje dat probeert het geluksgevoel te saboteren), de uil (het stemmetje dat probeert het geluksgevoel te stimuleren) en Carlos momentjes (de kleine dingen die verschil maken). “Wie kookt er wel eens voor je ouders/familie zonder dat dit wordt gevraagd”? Handen gaan omhoog in de zaal, waarop de gelukspecialist vervolgt: “Carlos momentjes”! Door alle voorbeelden konden veel studenten zich herkennen in wat er werd verteld. Erg leuk om te zien dat er veel interactie met de studenten was.

Als jij niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan goed voor een ander zorgen?

Met deze uitspraak hoopt Spitholt dat ze de studenten aan het denken zet. “Want wij zijn universele intelligentie”, vervolgt ze. Daarachter vertelt ze over de theorie dat je moet doen wat je voelt. “If you see something beautiful in someone, speak it”. Als laatste adviseert Spitholt dat er zoveel wonderen zijn maar dat je nooit moet vergeten dat je er zelf ook één bent. Geluk komt en gaat: het is als windsurfen. Wees dankbaar.

Daar doe ik het voor

Het inspirerende, confronterende en leerzame gastcollege heeft veel studenten geraakt. Zo kwamen veel studenten na afloop naar de gelukspecialist om haar te bedanken voor de wijze lessen. Zo bleven vooral de woorden van Selma hangen: “We moeten dankbaar zijn voor het geluk dat we nu in handen hebben”. Na afloop geeft Spitholt aan weer een ervaring rijker te zijn. “De studenten hebben mij mooie woorden gegeven. En ik vind het nog mooier dat zij hiervan hebben geleerd, dingen herkennen en geïnspireerd zijn. Daar doe ik het voor”.