‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Instructeur MBO

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25575
Leerweg: BBL, OVO
Niveau: 4
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Als instructeur ben je een echte vakprofessional die rechtstreeks uit de praktijk komt. Je weet waar je het over hebt. Met jouw kennis en ervaring zorg je voor een veilige en uitdagende leeromgeving voor studenten. Lijkt dat je wat? Dan is deze specialistenopleiding echt iets voor jou. Meer informatie? Lees de Opleidingsgids Instructeur MBO.

De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, zowel in september als in februari. Hiervoor kan je jezelf aanmelden middels de aanmeldknop. Wij zullen je zo snel als mogelijk uitnodigen voor een intakegesprek. Heb je vragen? Neem dan contact op met Theisje Hamming via tehg@mboamersfoort.nl, Mellisa Voerman via mavn@mboamersfoort.nl of met Mark Colijn via mkcn@mboamersfoort.nl. Zij zullen zo snel als mogelijk contact met je opnemen en je vragen beantwoorden.

De opleiding kent zestien opleidingsdagen waarin hoofdzakelijk gewerkt wordt aan je pedagogische en didactische deskundigheid. De opleiding leidt tot een erkend mbo-diploma op niveau 4. De opleidingsdagen voor het aankomende schooljaar zullen zo snel als mogelijk bekend worden gemaakt en zijn terug te vinden in de opleidingsgids.

Dit is jouw toekomst

Met het diploma Instructeur MBO kun je werken in het middelbaar beroepsonderwijs. Zowel in het reguliere onderwijs als in onderwijs- en leerbedrijven.

Met een passende didactiek en goede voorbeelden breng je je actuele kennis en vaardigheden over op studenten of collega’s. Dat kan zowel in de praktijk als op school.

Zo ziet jouw opleiding eruit

In deze eenjarige specialistenopleiding werk je hoofdzakelijk aan je pedagogische en didactische deskundigheid. Je ondersteunt bij het beoordelen en examineren van studenten. Je leert hoe je hen op verschillende manieren kunt begeleiden in hun beroepsvaardigheden. Je verzorgt praktijklessen en begeleidt anderen bij praktijksituaties. Je biedt structuur, je geeft feedback op inzet, houding en gedrag en je leert wat daarbij wel en niet werkt. Ook leer je hoe je je instructiemateriaal, readers en ander onderwijsmateriaal makkelijk eigen kunt maken.

Tijdens de opleidingsdagen wissel je ervaringen met instructeurs in opleiding (uit verschillende vakgebieden) uit. Meestal heel inspirerend! De groepsgrootte varieert van 12 tot 14 personen. Zo groei je in je rol als professional en haal je in één jaar een erkend mbo-diploma op niveau 4.

Je volgt de opleiding Instructeur MBO via de derde leerweg. Deze opleiding is ontwikkeld voor werkende mensen die in korte tijd hun bevoegdheid tot instructeur willen halen.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Instructeur MBO precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroeps specifieke kerntaken:

  • Aanbieden van onderwijsactiviteiten
  • Werken aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding.

Toelatingseisen

  • Mbo-diploma op niveau 3 of een aantoonbaar vergelijkbaar niveau
  • Minimaal 0,2 fte werkzaam als (beginnend) instructeur. Je hebt vanuit die functie contact met studenten.

Als je niet voldoet aan de toelatingseisen kunnen we eventueel samen kijken naar wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een capaciteitentest waaruit blijkt of niveau 4 haalbaar is.

Opleidingskosten

OVO
De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 4000,- per deelnemer. Dit is inclusief
lesmateriaal, examens, locatiekosten, koffie, thee en lunch (op de opleidingsdag). Dit is exclusief
capaciteitentest niveau mbo 3, indien van toepassing.

BBL
De studiekosten voor deze opleiding bedragen € 606,- per deelnemer. De hoogte van het lesgeld
voor de BBL opleiding wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en
Wetenschappen en kan (licht) afwijken. Dit is inclusief examens, locatiekosten, koffie, thee en
lunch (op de opleidingsdag). Dit is exclusief lesmateriaal en capaciteitentest niveau mbo 3, indien
van toepassing.

Je hebt een goed werkende laptop nodig voor de opleiding.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar diverse opleidingen in het hbo. Je kunt ook doorstuderen om je tweedegraads lesbevoegdheid te halen en docent te worden.

Meer informatie: Lees de Opleidingsgids Instructeur MBO