Gebroken vleugels

Afgelopen donderdag 31 maart keken onze tweedejaars studenten van de opleidingen Pedagogisch Medewerker, Sociaal Werk, Maatschappelijke Zorg (niveau 4) naar de DOX-voorstelling Birds van de jonge talentvolle choreograaf en danser Dalton Jansen in theater De Lieve Vrouw. De zaal zat helemaal vol en het was een prachtige voorstelling. Indrukwekkend hoe de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling werd verbeeld door theater, spoken word en dans. Alle emoties werden intens verbeeld door een acteur en twee dansers. 

Vliegen met gebroken vleugels

Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jou? Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Birds nam onze studenten mee in de wereld van een jongen die ondanks alle obstakels toch hoop houd. Kan je vliegen met gebroken vleugels?

Een vloer vol veren

De voorstelling werd verteld met dans, muziek en gesproken woord. De titel verwijst naar de vogels die choreograaf Dalton Jansen uit het raam van zijn kamer in de jeugdzorginstelling zag, die vrij waren. Alle emoties werden intens verbeeld! Indrukwekkend om de acteur en de dansers te mogen zien. Het decor was een vloer vol veren en werd effectief ingezet. Een echte wauw-factor!

Omgaan met emoties

Als verdieping op de DOX-voorstelling kregen de studenten van het keuzedeel expressief talent een dans- en acteerworkshop van choreograaf Dalton Jansen. Ingezet om de studenten voor te bereiden op de voorstelling en de emoties die erbij komen kijken. “Allright. 1, 2, 3, let’s go!”, hoorde je choreograaf Dalton roepen waarna er een spontane dans volgde. Het was leuk om te zien dat de studenten proactief meededen. Sommige opdrachten brachten veel emoties naar boven bij een aantal studenten. “Maakt niets uit, laat het maar gaan. Dit hoort er allemaal bij”, vertelde choreograaf Dalton. Het leek erop dat de hele klas de ‘buitenwereld’ vergat. Indrukwekkend mooi om te zien.