Finaliste Lorijn: “Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven”

Onze eigen topper Lorijn Gloudemans staat a.s. donderdag 31 maart en vrijdag 1 april in de spetterende finale van Skills Heroes. Met haar skills in het vakgebied als Pedagogisch Werker wist ze zich door de voorrondes heen te slaan en de finale binnen te slepen. We zochten haar op en vroegen haar het hemd van het lijf. Wie is ze en hoe voelt het om finalist te zijn? Hoe heeft ze zich voorbereid, wat zijn haar grootste uitdagingen en waar is ze het meest trots op?

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zodra Lorijn via haar docent te horen krijgt over het bestaan van de kwalificatierondes voor Skills Heroes, was ze in eerste instantie niet meteen enthousiast. Daarna draaide er een knop om en dacht ze: wat heb ik eigenlijk te verliezen? “Ik ga hier waarschijnlijk hartstikke veel van leren. Wat houd mij tegen om het niet te doen”? En nu staan we hier, een paar weken verder, bijna in de finale voor één van de grootste wedstrijden binnen het mbo.

“Het klinkt gewoon heel stoer om te zeggen dat jij meedoet aan de Nationale kampioenschap van jouw vakgebied. Het voelt ook echt als een uitdaging om te kijken wat ik al weet en wat ik nog meer kan”. Een spannende tijd voor Lorijn. In de finale komt er een groot publiek bij kijken en dat is wel een grote uitdaging voor de finaliste.

Lorijn volgt de BOL opleiding tot Pedagogisch Medewerker bij Onderwijsbedrijf Bzzzonder. Ze zit in het 3e leerjaar en heeft veel praktijksituaties meegemaakt. “Met mijn pedagogische onderbouwing die ik op school heb geleerd, kan ik dit versterken”. Tijdens de voorbereidingen helpen 2 begeleiders vanuit school. “Mijn ‘Hero’ is toch wel mijn SLB-er. Zij heeft zoveel kennis en kan een knop bij je om zetten door je te laten inzien hoe ver je al bent gekomen. Zij is ook mee geweest naar de kwalificatieronde. Ik vind het fijn dat iemand zó enthousiast is en positieve dingen ziet”.

Het is vooral vertrouwen op jezelf

Ter voorbereiding wordt er een plan van aanpak gemaakt om te kijken welke vaardigheden je nodig hebt. “Je weet eigenlijk al heel veel. Het is vooral vertrouwen op jezelf”, aldus Lorijn. Ze heeft onwijs veel zin in de finale maar vindt het ook erg spannend. Het is zo groot en daarom is het belangrijk om jezelf als finaliste te onderscheiden van anderen. “Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Als je jezelf teveel gaat vergelijken met een ander, word je er minder gelukkig van. Probeer je ook in te leven hoe het voor de ouders zou zijn als je een oudergesprek hebt. Het pedagogisch verantwoorden komt altijd terug in dit vakgebied”.

“Waar ik het meest trots op ben? Dat ik zoveel heb geleerd en leuke meiden heb ontmoet tijdens de kwalificatierondes. We merkten dat iedereen zijn eigen bijdrage heeft en daardoor leer je veel van elkaar. Het is vooral veel enthousiasme en plezier. Ik heb het toch maar even gedaan”!

Ga je grenzen verleggen

Ben jij medestudent en lijkt het jou leuk om hier volgend jaar ook aan mee te doen? Dan heeft Lorijn het volgende advies. “Ga je grenzen verleggen en kijk wat je eigenlijk al kan. Je gaat dan nog meer besef krijgen wat je allemaal hebt geleerd de afgelopen jaren. Na mijn deelname ben ik erachter gekomen dat ik hier alleen maar sterker ben uitgekomen. Zowel op persoonlijk vlak als in het vakgebied zelf. Daarom raad ik het iedereen aan. Op alle vlakken krijg je een positief effect”. 

Lorijn is niet de enige vanuit MBO Amersfoort die in de finale staat. Vanuit andere opleidingen doen ook deze toppers mee: Emma Hoogerwaard (Verzorgende IG), Immanuel van der Haar (Kok), Marjet van ’t Spijker (Gastvrouw), Koen de Graaf (Verkoopspecialist), Anniek van Valkenhoef (Bedrijfsadministratie), Jonah Vredeveld (Schilder), Ruben Boorsma (Metselaar) en Isa Rokeband met Kirsten Lopers (Handhaving). Wij wensen alle finalisten heel veel succes in de finale!