Eline: “Geluk maak je zelf”

Een samenkomst van 100 studenten in theater de Flint in Amersfoort, begeleid door onze studenten en docenten van de School voor Veiligheid. Dat was voor iedereen lang geleden.

Het is alweer een week geleden dat Mirjam Spitholt de studenten van de school voor Gezondheidszorg en Welzijn een les Gelukskunde gaf. Want hoe blijf je in deze bijzondere tijd nou positief en gelukkig? En wat kun je hier zelf aan doen? Het goede nieuws is dat geluk voor een groot deel ook maakbaar is. En laat Mirjam zich nu gespecialiseerd hebben in dé geheimen van maakbaarheid.

Gelukskunde
‘Als mensen aan jullie ouders zouden vragen: ‘Wat hoop je dat jouw zoon of dochter later wordt?’, zegt geen enkele ouder: verpleegkundige, doktersassistente of leraar. Ze zullen antwoorden: ‘Dat maakt mij niet uit, als hij of zij maar gelukkig is.’

Met deze woorden introduceerde Mirjam de les Gelukskunde op het aanmeldformulier. Want deze les was vrijwillig. Je kreeg er geen studiepunten voor, er werd geen toets van afgenomen, maar je mocht je daar als student voor inschrijven als je daar behoefte aan had.

En dat hadden de studenten van de school voor Gezondheidszorg en Welzijn. Na twee weken waren er al meer dan 100 aanmeldingen binnen. En om de coronamaatregelen te kunnen hanteren bleef het hier ook bij.

Dat de aanmeldingen zo goed liepen is niet heel gek. Mirjam Spitholt: ‘Het zijn allemaal studenten die een richting hebben gekozen die te maken heeft met de zorg. Maar om voor een ander te zorgen moet je eerst goed voor jezelf kunnen zorgen. Juist daarom verdienen zij als geen ander een ‘inner-beauty behandeling.’

Gelukskunde

Het zit in de kleine dingen
1,5 uur lang hingen de studenten aan haar lippen. Oké, ze praatte soms wat snel, maar de algemene boodschap werd goed ontvangen. Zo ook door Eline, student MBO Amersfoort. Toen na afloop haar de vraag werd gesteld wat ze van deze les meeneemt gaf ze als antwoord: ‘Dat geluksmomenten maakbaar zijn en dat het er om gaat hoe jij er in je mindset mee om gaat. En dat (voor het geval ik dat al niet deed/wist) je dankbaar moet zijn voor de kleine dingen. Het was vooral een realitycheck, een ‘Oh ja momentje’ dat geluksmomenten er nog wel zijn, alleen dat ze nu soms op de achtergrond raken.

Als het aan MBO Amersfoort ligt worden er nog vaak van dit soort lessen georganiseerd. Ook Eline ziet dat wel zitten: Uiteindelijk leert een student niet zijn werkveld kennen door in hokjes en vakjes te denken of alleen boeken te lezen. We leren juist door ervaringen, casussen of andere dingen van andere (inspirerende) mensen.