Dit is waar studenten het écht voor doen…

Leren en ervaring opdoen in de praktijk gaan gelukkig al jaren hand in hand. De studenten van de School voor Gezondheidszorg en School voor Welzijn hebben hier op dinsdag 2 mei nog een extra dimensie aan gegeven: zij organiseerden op deze dag een activiteitenochtend voor senioren en dementerende mensen uit de omgeving. Het thema? Vroeger en Nu. Zo ondervonden de studenten aan den lijve dat zij als aanstormend professional in de zorg- en welzijnsbranche van betekenis kunnen zijn. We spraken hierover met Kevin Broekhuizen en Carmen de Groot.

Kevin Broekhuizen (Maatschappelijke Zorg) en Carmen de Groot (MBO-Verpleegkundige).

Vertel eens, hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Kevin: “Nou, het thema is door de school bedacht, maar we hebben met studenten van een aantal opleidingen een projectgroep opgericht. Samen hebben we gebrainstormd over de activiteiten.”
Carmen: “Ik vond het zelf ook heel handig dat ik tijdens een stage met ouderen heb gewerkt. Hierdoor wist ik al wel een beetje welke activiteiten geschikt zouden zijn.”

Wat voor activiteiten waren dat dan?
Kevin: “Vogelhuisjes schilderen, koekjes bakken…”
Carmen: “Muziek luisteren, liedjes zingen. Maar we hebben ook foto’s en spullen van vroeger en nu meegenomen. Een oud boek van Pinkeltje bijvoorbeeld. Zo konden de mensen herinneringen ophalen. Soms was een kopje koffie en een beetje kletsen al genoeg.”

Beschilderde vogelhuisjes en voorbereiding voor de koekjes. Jammie!

Hebben jullie veel moeten voorbereiden?
Carmen: “Het organiseren was het meeste werk. En ook al hoort het erbij, toch vonden we de uitvoering het allerleukst. Juist met de mensen bezig zijn en zien dat ze plezier hebben… daar keken we naar uit.”
Kevin: “De voorbereiding was op zich niet moeilijk. We hebben van onze docente Evelien goede uitleg gehad. Daarna zijn we drie keer met de projectgroep samengekomen. De eerste bijeenkomst was anderhalve maand geleden. Dat was heel leuk; we zijn allemaal van andere opleidingen en als we elkaar nu in de gang of kantine tegenkomen, weten we wie het is. Het was tof om hiervoor gevraagd te zijn!”
Carmen: “Uiteindelijk was het wel veel geregel, maar dat mochten we allemaal zelf doen. Een begroting maken, dingen inkopen voor het verven en bakken, spullen van vroeger verzamelen. En we hebben samen een flyer ontworpen en uitgedeeld, zodat mensen wisten dat ze uitgenodigd waren.”

En hebben jullie alles eruit kunnen halen waar jullie op hoopten?
Kevin: “We hadden op iets meer mensen gehoopt, maar achteraf waren we blij dat de groep wat kleiner was. Daardoor was er ruimte voor persoonlijke aandacht. Als er twintig mensen waren gekomen, had het niet gepast. Dit was eigenlijk perfect.”
Carmen: “Precies! Dit was top.”
Kevin: “Het geeft ontzettend veel voldoening om dit te kunnen doen. Je ziet gewoon hoe blij je mensen hiermee maakt.”

Is dat ook waarom jullie dit vak gekozen hebben?
Carmen: “Ik wist eerst niet wat ik wilde gaan doen. Door een snuffelstage met ouderen kwam ik erachter dat ik het superleuk vond om in de zorg te werken. Daarom koos ik voor MBO-Verpleegkundige. Ik zit nu in het derde jaar en heb er nooit twijfels over gehad. Dit past bij mij.”
Kevin: “Ik heb altijd graag met mensen willen werken. Eigenlijk wilde ik een sportopleiding doen, maar door een heftige blessure kon dit niet meer. Dat was best even een klap: van sportman naar ouderen wassen. Nu ben ik eraan gewend en vind ik het normaal. Je helpt mensen er enorm mee.”

Wat waren de reacties van de bezoekers van de activiteitenochtend?
Kevin: “We hebben echt te gekke reacties gehad. Mensen zeiden dat ze het heel fijn vonden om een keer hun verhaal te kunnen vertellen.”
Carmen: “Er stond een meneer bij de tafel met oude spulletjes. Hij tilde iets op dat op een borrelglaasje leek en vroeg iedereen of ze wisten wat dit was. Niemand had een antwoord. ‘Dit werd gebruikt om je ogen te spoelen’ vertelde hij toen trots. Dat was een grappig moment.”
Kevin: “Zelf vonden we het ook een superdag. Dit was zo leuk, hier kreeg ik energie van!”

Projectgroep studenten School voor Welzijn en School voor Geonzheidszorg.